Ügyfélszolgálat  
 

BME Nyelvvizsga

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Kérdések a vizsga előtt:
Lehet-e a Métisz Nyelviskolában BME nyelvvizsgát szerezni?
Mikor érdemes BME-es nyelvvizsgát választanom?
Államilag elfogadott nyelvvizsgának számít-e a BME?
Mennyi idő alatt juthatok el a nyelvvizsgáig?
Hány szint van a nyelvvizsgáig?
Milyen szinten kell minimum lennem, hogy esélyem legyen levizsgázni?
Van-e a Métisz Nyelviskolában nyelvvizsga-felkészítés?
Szervezünk-e próbavizsgát?
Lehet-e külön szóbeli vagy írásbeli részvizsgát tenni?
Készül-e hangfelvétel a szóbeli nyelvvizsgáról?
Kik lesznek a vizsgáztatók?
Hány éves kortól lehet jelentkezni a vizsgára?
Mennyibe kerül egy nyelvvizsga?
Hogyan lehet jelentkezni a nyelvvizsgára?
Van-e lehetőség a vizsgaidőpontot elhalasztani?
Lemondhatom-e végleg a befizetett vizsgát?
Vannak-e specális lehetőségek fogyatékkal élők részére?

Kérdések a vizsgáról:
Hol lesz helyileg a nyelvvizsga?
Mikor van a nyelvvizsga?
Mennyi ideig tart a nyelvvizsga?
Elkísérhetnek-e a szüleim vagy ismerőseim a vizsgára?
Mit kell vinni a nyelvvizsgára?
Lehet-e szótárat használni a nyelvvizsgán?
A vizsga alatt ki lehet-e menni a mosdóba?

Kérdések a vizsga után:
Hány %-tól sikeres a vizsga?
Mikorra tudom meg sikeres lett-e a nyelvvizsgám?
Hogyan kaphatok igazolást a sikeres vizsgáról?
Mikor és hogyan kapom kézhez a vizsgabizonyítványomat?
Mit kell tennem, ha a bizonyítványban szereplő adataim hibásak?
Mit tegyek sikertelen vizsga esetén?
Van-e lehetőség a vizsgaeredmény birtokában megnézni a vizsgaanyagomat?
Hogyan és milyen esetekben tudok felülvizsgálattal élni?
Kérhetem a dolgozatom újraértékelését?


A fenti kérdések válaszai:


Lehet-e a Métisz Nyelviskolában BME nyelvvizsgát szerezni?
Igen. 2006. évben nyelviskolánk államilag akkreditált nyelvvizsgahely lett. Azóta minden évben több száz nyelvtanuló szerzett nálunk állami nyelvvizsgabizonyítványt. Évente 5 alkalommal szervezünk (itt a XVI. kerületben is) BME nyelvvizsgát.

Vissza a lap tetejére!Mikor érdemes BME-es nyelvvizsgát választanom?
A Budapesti Műszaki Egyetem által fémjelzett  nyelvvizsga Magyarországon államilag elismert nyelvvizsgának számít, így felvételihez, diplomához, nyelvi pótlékhoz, munkavállaláshoz megfelelő választás. Napjainkban az egyik legnépszerűbb nyelvizsgatípus a magyar nyelvvizsgák körében. Az igen kedvező árfekvésű nyelvvizsga a magyar tradícióknak megfelelően két (szóbeli és írásbeli) részből áll. Amennyiben az egyik részvizsga sikeres, úgy a sikeres részvizsgáról is kiállítunk vizsgabizonyítványt - tehát, ha valakinek elegendő csak "szóbeli" vagy csak "írásbeli" típusú bizonyítvány - úgy ez a vizsga tökéletes választás erre.

Vissza a lap tetejére!Államilag elfogadott nyelvvizsgának számít-e a BME?
Igen. A BME Nyelvvizsgaközpontja 2000 júliusától akkreditált nyelvvizsgaközpont, melyben évi 5 vizsgaalkalommal lehet alap-, közép- és felsőfokon államilag elismert, általános, egynyelvű vagy kétnyelvű vizsgát tenni angol, német, olasz,spanyol, francia, holland és orosz nyelvből. Így felvételihez, diplomához, nyelvi pótlék igényléshez megfelelő.
A Métisz Nyelviskola 2018.jan.1-től itt a 16.kerületben a BME nyelvvizsgái közül, kizárólag általános angol B2 (egynyelvű) nyelvvizsgákat szervez. Így amennyiben német B2 (középfokú), ill. angol vagy német B1 (alapfokú) vagy C1 (felsőfokú) nyelveken, szinteken szeretnél nálunk itt a 16. kerületben nyelvvizsgázni - úgy TELC nyelvvizsgáinkat ajánljuk. Ha már felkészültél ezekre a BME nyelvvizsgákra, úgy csak a BME Nyelvvizsgaközpont 11.kerületi vizsgahelyén tudsz vizsgázni, ill. jelentkezni.

Vissza a lap tetejéreMennyi idő alatt juthatok el a nyelvvizsgáig?
Hogy ki mennyi idő alatt jut el bizonyos szintre, az nagyon sok tényezőtől függ. Ezek elsősorban objektívek, azaz pl. 4-500 tanóra kell minimálisan, a kezdő szintről eljutni a B2-es (középfokú nyelvvizsga) szintre. Persze ezen kívül egy sor szubjektív tényező is befolyásolhatja az említett óraszámot, mint pl. a tanuló motiváltsága, szorgalma, szakképzett nyelvtanár, megfelelő tanfolyam, csoportlétszám stb. Tehát ha átlagos kondíciókat veszünk figyelembe, akkor azt mondhatjuk, hogy heti 4 órás folyamatos nyelvtanulással minimálisan is 3-4 évre van szükség. Persze ennél nagyobb heti óraszámmal, pl. 3x4 esetleg 5x4 órás intenzív nyelvtanfolyam esetén, akár 1 évre rövidülhet ugyanez az összóraszám.

Vissza a lap tetejére!Hány szint van a nyelvvizsgáig?
Erről a következő oldalon található egy részletes táblázat: szintek, modulok

Vissza a lap tetejére!Milyen szinten kell minimum lennem, hogy esélyem legyen levizsgázni?
Például egy középfokú nyelvvizsga sikeres teljesítéséhez az lenne az optimális, ha az adott tankönyvcsalád Upper-Intermediate B2 szintű tankönyvét teljes egészében elsajátítaná a leendő vizsgázó. Természetesen a nyelvvizsga ennél alacsonyabb, pl. Intermediate szint átvétele után is megpróbálható, de ekkor már senki nem garantálhatja a nyelvvizsga eredményességét. Persze a célirányos nyelvvizsgafelkészítés - ahol a leendő vizsgázó megismerkedik a vizsga menetével, típusfeladataival stb. - nagyban hozzájárulhat az eredményes vizsgához.

Alapfok esetén tapasztalatunk szerint elegendő az adott tankönyvcsalád Pre-Intermediate szintjének megfelelő ismerete.

Vissza a lap tetejére!Van-e a Métisz Nyelviskolában nyelvvizsga-felkészítés?
Igen. Minden BME és TELC nyelvvizsgaidőszak előtt nyelviskolánkban intenzív nyelvvizsgafelkészítő tanfolyamot szervezünk. Ezen felül normál ütemű (heti 4 tanórás) nyelvvizsgafelkészítő tanfolyamokat is szoktunk szervezni.
További részletek a nyelvvizsgafelkészítés oldalunkon található.

Vissza a lap tetejére!Szervezünk-e próbavizsgát?
Igen. A próbavizsgáink 2 naposak. Az 50 órás vizsgafelkészítő tanfolyamok 4. és 5. alkalma a próbavizsga is egyben - így aki ezt a tanfolyamot választja, annak ezt külön nem kell kifizetnie. Akik a 30 órás tanfolyamra jelentkeznek vagy nem kívánnak részt venni egyéb felkészítő tanfolyamon, azoknak is lehetőségük van ezen a 2 napon résztvenniük, de ennek akkor külön díja van. Aki próbavizsgán kíván résztvenni, annak az éles vizsga előtt kb. 6 héttel vagy az 50 órás felkészítő tanfolyam indulása előtt 1 héttel jeleznie kell az ügyfélszolgálatunkon.

Vissza a lap tetejére!Lehet-e külön szóbeli vagy írásbeli vizsgát tenni?
Igen. A nyelvvizsga a magyar tradícióknak megfelelően két (szóbeli és írásbeli) részből áll. Ez azt jelenti, hogy akármelyik részvizsga sikeres letétele esetén a vizsgázónak kiállítanak egy "szóbeli" vagy egy "írásbeli" típusú bizonyítványt. Aki "komplex" (régi nevén: "C") típusú bizonyítványt szeretne kapni, annak mindkét vizsgarészt sikeresen kell teljesíteni egy vizsgaidőszakon belül. Azonban a hatályos jogszabály szerint, egy "szóbeli" és egy "írásbeli" típusú vizsgabizonyítvány is egyenértékű egy "komplex" típusúval.

Vissza a lap tetejére!Készül-e hangfelvétel a szóbeli nyelvvizsgáról?
Igen, a vizsgaszabályzatban foglaltak szerint, a szóbeli nyelvvizsgáról minden esetben hangfelvétel készül.

Vissza a lap tetejére!Kik lesznek a vizsgáztatók?
A csoportos vizsga (írásbeli és magnó) felügyeletét és egyéb közreműködőit teljes mértékben a Métisz Nyelviskola látja el. A szóbeli vizsgáztatókat (2 fős vizsgabizottság) az adott vizsgára a BME akkreditált vizsgáztatói névjegyzékéből a vizsgaközpont jelöli ki. A tanárok és vizsgáztatók rendszeres, magas színvonalú -a vizsgaközpont által szervezett- továbbképzéseken vesznek rész. A Métisz Nyelviskola nyelvtanárainak egy része ugyancsak tagja a fent megnevezett névjegyzéknek.

Vissza a lap tetejére!Hány éves kortól lehet jelentkezni a vizsgára?
Jelentkezhet mindenki, aki a jelentkezés évében betölti legalább a 14. életévét.

Vissza a lap tetejére!Mennyibe kerül egy nyelvvizsga?
A nyelvvizsgák díját szintenként egységesen határozza meg a nyelvvizsgaközpont. Erről a következő oldalon talál egy táblázatot: »>

Vissza a lap tetejére!Hogyan lehet jelentkezni a nyelvvizsgára?
A vizsgaközpont által megadott egységes vizsgaidőpontokra a Métisz Nyelviskolában a feltűntetett időpontban lehet jelentkezni. A jelentkezési határidőn túl - pótdíj befizetése mellett és korlátozott mértékben- pótjelentkezést is el tudunk fogadni. Jelentkezhet mindenki, aki a jelentkezés évében betölti legalább a 14. életévét. A vizsgára online lehet jelentkezni. A vizsgadíj kiegyenlítése bankkártyás fizetés, átutalás vagy csekk formájában történik.
Jelentkezési lapot és a befizetést igazoló bizonylatot, érvényes személyi igazovánnyal együtt a vizsgára magával kell hoznia a vizsgázónak.

Vissza a lap tetejére!Van-e lehetőség a vizsgaidőpontot elhalasztani?
Igen a következő vizsgaidőszakra. Azonban a vizsga időpontja előtti 6. nap után már ez nem lehetséges, mert ekkor központilag zárolják az adatbázist. A halasztást az eljárási díj befizetése mellett) lehet elhalasztani és azt a Métisz Nyelviskola ügyfélszolgálatán írásban kell kérvényezni. Az online jelentkezők esetén a halasztás módja úgy történik, hogy a jelentkezéssel megeggyező email címről küldik ezt a kérvényt, és a halasztás különdíját.
Amennyiben a vizsgázó komplex vizsgára jelentkezett, csak a teljes vizsgát halaszthatja.
Halasztott vizsgát lemondani, vagy ismételt halsztással élni nem lehet.

Határidőn túli halasztás kizárólag orvosi igazolás bemutatásával fogadható el, ami vagy kórházi zárójelentés vagy az integrált kórházi/rendelői ügyviteli rendszerben kiállított és ambuláns naplószámmal ellátott igazolás lehet. A határidőn túli halasztást a vizsgát követő 48 órán belül be kell jelenteni a vizsgahelyen vagy a vizsgaközpontban telefonon vagy írásban. A halasztásra való jogosultságot igazoló dokumentumokat a  vizsga után legkésőbb 6  nappal  be  kell nyújtani a vizsgahelynek vagy a vizsgaközpontnak, írásban. 6 napon túl nem lehetséges halasztás igazolása.

Vissza a lap tetejére!Lemondhatom-e végleg a befizetett vizsgát?
Igen. Akik a korábbi vizsgajelentkezésüket véglegesen vissza akarják vonni, azoknak lehetőségük van a vizsga időpontja előtti 6. napig azt lemondani. A lemondást csak a vizsgázó személyesen és csak írásban a vizsgajelentkezés helyén, azaz a Métisz Nyelviskolában teheti meg. A lemondás elfogadása után a vizsgázó a befizetett vizsgadíjat visszakapja, de csak a mindenkor aktuális lemondási díj feletti részét.
Amennyiben a vizsgázó komplex vizsgára jelentkezett, csak a teljes vizsgát mondhatja le.

Ha a vizsgázó a vizsgát nem mondta le a vizsga időpontja előtt legkésőbb 6 naptári napon túl, és a vizsgán nem jelenik meg, a vizsgadíjból nem tarthat igényt visszatérítésre

Határidőn túli lemondás kizárólag orvosi igazolás bemutatásával fogadható el, ami vagy kórházi zárójelentés vagy az integrált kórházi/rendelői ügyviteli rendszerben kiállított és ambuláns naplószámmal ellátott igazolás lehet. A határidőn túli lemondás a vizsgát követő 48 órán belül be kell jelenteni a vizsgahelyen vagy a vizsgaközpontban telefonon vagy írásban. A visszatérítésre való jogosultságot igazoló dokumentumokat a vizsga után legkésőbb 6 nappal be kell nyújtani a vizsgahelynek vagy a vizsgaközpontnak, írásban. 6 napon túl nem lehetséges lemondás igazolása.

Vissza a lap tetejére!Vannak-e specális lehetőségek fogyatékkal élők részére?
Igen. A 87/2015. (IV.9.) kormány rendelet 63.§ 2.pontjában megfogalmazott igazolt fogyatékosság és sajátos nevelési igény esetén a fogyatékkal élő és a sajátos nevelési igényű jelentkező a vizsgaközponthoz vagy vizsgahelyéhez benyújtott írásos kérelem alapján egyedi eljárással vizsgázhat, amennyiben minden egyes vizsgarészben a feladatot/feladatokat a nyelvvizsgáztatást szabályozó 137/2008.(V.16) kormányrendeletnek megfelelően teljesíteni tudja. Súlyosan hallássérült vagy siket jelölt szóbeli vizsgára nem jelentkezhet, mivel fogyatékossága következtében a beszédértést mérő feladatokat nem tudja teljesíteni.
A kérelmet és a szakvéleményt a jelenetkezési lappal együtt, de legkésőbb a jelentkezési határidő végéig be kell nyújtani.
Egyedi eljárás

Vissza a lap tetejére!Hol lesz helyileg a nyelvvizsga?
A BME nyelvvizsgákat létszámtól függően a Métisz Nyelviskolában  vagy egy közelben található Általános Iskolában szoktuk lebonyolítani. Az ügyintézés (pl. vizsgajelentkezés, vizsgadíj befizetése, információadás, vizsgafelkészítés, próbavizsga, szóbeli vizsga stb.) a Métisz Nyelviskola saját épületében folyik. Azonban fenntartjuk magunknak a konkrét vizsgahely változtatásának jogát bizonyos előre nem látható esetekben - így a vizsgabeosztás oldalunkon mindig feltűntetjük a vizsga pontos helyét és címét valamint a kezdési időpontját.

Vissza a lap tetejéreMikor van a nyelvvizsga?
A nyelvvizsga két különböző napon történik, ez alól csak azok a vizsgázók kivételek, akik csak írásbeli, azaz B-típusú vizsgára jelentkeztek. Itt is felhívjuk a figyelmet, hogy a magnós vizsgarész a szóbeli vizsgarészhez tartozik. A vizsgák időpontját, amely a vizsgközponttal való egyeztetés során alakul ki - a vizsgaidőszak előtt 4-6 héttel folyamatosan feltöltjük a honlapunkra: a vizsgabeosztás oldalra. Az itt található táblázatban mindenki megtalálja az aktuális nyelvvizsga idejét és konkrét helyszínét. Természetesen ügyfélszolgálatunkon is felvilágosítást adunk ezekről az információkról. A vizsgázók beosztásának kiértesítése a jelentkezéskor megjelölt módon történik.
A vizsgázónak a feltüntetett vizsgakezdések előtt 20 perccel kell megjelennie a megadott helyszínen.

Vissza a lap tetejére!Mennyi ideig tart a nyelvvizsga?
A BME vizsga részei és tartalmuk oldalon található erről bővebb információ.

Vissza a lap tetejére!Elkísérhetnek-e a szüleim vagy ismerőseim a vizsgára?
Igen, de magától érthetődően a vizsgaterembe valamint a szóbeli vizsgára csak a vizsgázók léphetnek be.

Vissza a lap tetejére!Mit kell vinni a nyelvvizsgára?
A vizsgázónak minden részvizsgához (írásbeli, magnó, szóbeli) hoznia kell magával érvényes személyi igazolványt vagy annak hiányában egy a személyazonosságot igazoló, érvényes, arcképes, aláírással ellátott okmányirodában kiállított okmányt (pl. útlevelet, új típusú jogosítványt) A vizsga egyes részfeladatainál nyomtatott szótár használható, ezt a vizsgázó hozhatja magával, írószerként tollat használhat. Ezen kívül csak ételt-italt hozhat a vizsgázó, mert ezeket a vizsgahely nem tudja biztosítani. Felhívjuk a figyelmet, hogy ha a vizsgázó nem megengedett eszköz használatához folyamodik, az azonnali felfüggesztéssel járhat.

Vissza a lap tetejére!Lehet-e szótárat használni a nyelvvizsgán?
Igen, a kétnyelvű nyelvvizsgánál kizárólag az írásbeli vizsga 2.részénél, azaz a teszt után. Egynyelvű nyelvvizsgánál az írásbeli vizsga egész időtartama alatt nyomtatott szótár használható. Szótárt a vizsgahely nem tud biztosítani, ezt a vizsgázónak kell hoznia. Csak könyvkiadó által kiadott, általános szótár használható, mindenfaja feljegyzés és könyvjelző nélkül.

Vissza a lap tetejére!A vizsga alatt ki lehet-e menni a mosdóba?
Igen, a csoportos írásbeli vizsgarésznél bárki kimehet a mosdóba. Egyszerre egy vizsgázó hagyhatja el a termet, amit természetesen a vizsga jegyzőkönyvébe is bekerül. Természetesen a vizsgatermen kívül töltött időt a vizsgázó elveszti, ezzel csökken a vizsgára kapott ideje. A magnós és szóbeli vizsgarészeknél a vizsga jellege és rövidsége miatt erre nincs mód - ezért ezekre mindenki gondoljon időben.

Vissza a lap tetejére!Hány %-tól sikeres a vizsga?
A vizsga akkor sikeres, ha a vizsgázó az egyes részvizsgákon elérhető összes pontszám legalább 60%-át teljesítette,  továbbá valamennyi készségnél (szóbelinél beszédkészség és hallás utáni értés, írásbelinél íráskészség, olvasott szöveg értése és közvetítés) a maximális pontszám legalább 40%-át is eléri.
Amennyiben csak a szóbeli vagy csak az írásbeli vizsga sikeres - akkor a vizsgázó a sikeres vizsgarészről (szóbeli ill. írásbeli) is kap államilag elismert bizonyítványt.

2016. novemberétől azonban  komplex vizsgára jelentkezés esetén az egyik részvizsgán (pl szóbeli) elért eredmények kompenzálhatják a másik részvizsgánál elért eredményeket. Például ha az írásbeli részen 57 %-ot (sikertelen) ért el a vizsgázó de a szóbeli vizsgáján  63 % -ot (sikeres), akkor ez egy sikeres komplex vizsgának minősül. Természetesen a készségenként elérendő 40 % nem változik.

Vissza a lap tetejére!Mikorra tudom meg, sikeres lett-e a nyelvvizsgám?
A csoportos vizsgától számított max.30 napon belül a vizsgaközpont eredményt hirdet.
A vizsgák pontos eredményközlési napja: határidő

A jelentkezéskor megjelölteknek megfelelően az eredményközlés történhet elektronikusan, illetve postai úton. Az előbbi esetben a honlapunkon a vizsgaeredmények oldalon tesszük közzé az eredményeket. Az a vizsgázó, aki jelentkezéskor a postai értesítést jelölte be, eredményét a honlapon nem érheti el, valamint számolnia kell azzal, hogy a postai átfutási idő miatt eredményét később kapja meg. Amennyiben a postai kézbesítés meghiúsul (tévesen megadott cím), a vizsgázó eredményét csak személyesen az ügyfélszolgálatunkon tudhatja meg, hiánypótlási díj (1000.-Ft) kifizetése esetén.

A személyi jogok védelme érdekében eredménnyel kapcsolatos információt csak a vizsgázónak adhatunk és csak személyes megjelenés mellett. Telefonon senkinek nem adhatunk információt, az azonosítás lehetetlensége miatt.

Vissza a lap tetejére!Hogyan kaphatok igazolást a sikeres vizsgáról?
A vizsga eredményéről nem áll módunkban igazolást kiállítani.

Vissza a lap tetejére!Mikor és hogyan kapom kézhez a vizsgabizonyítványomat?
A Métisz Nyelviskolában letett sikeres vizsgáról vagy részvizsgáról a vizsgázó államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványt fog kapni. A csoportos vizsgától számított 60 napon belül a vizsgabizonyítványt tértitevényes levélben a BME Nyelvvizsgaközpont fogja mindenkinek kipostázni.

Vissza a lap tetejére!Mit kell tennem, ha a bizonyítványban szereplő adataim hibásak?
A bizonyítvány újbóli kiállítására két esetben kerülhet sor: hiba a vizsgázó nevében (kivétel a hiányzó második név) / a vizsgázó nem váltása esetén. A bizonyítvány újranyomtatása a fenti két esetben is csak egy éven belül kérvényezhető.
Minden további esetben a NYAK (Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ) hatósági igazolványt állít ki, melyet a vizsgázó a bizonyítványához csatol.
Amennyiben a vizsgázó pontatlanságából adódott a hibás adat, úgy az új bizonyítvány kiállításának költségei a vizsgázót terhelik, melynek összege 2.000 Ft.

Vissza a lap tetejére!Mit tegyek sikertelen vizsga esetén?
Amennyiben a vizsga nem érte el az elégséges szintet egy tetszőleges vizsgaidőpontban meg lehet ismételni a vizsgát ill. részvizsgát. Amelyik vizsgarész sikerült (szóbeli vagy írásbeli) abból a későbbiekben már nem kell újra levizsgázni.

Vissza a lap tetejére!Van-e lehetőség a vizsgaeredmény birtokában megnézni a vizsgaanyagomat?
Igen, a vizsgázó minden írásban teljesített nyelvvizsga feladatát kizárólag a budapesti Vizsgaközpontban tekintheti meg. A bejelentkezés elektronikus úton írásos kérvény benyújtásával történik. A bejelentkezés és a megtekintés dátuma a kódszámon szerepel. A megtekintés időtartama legfeljebb 45 perc. Senki nem tekintheti meg a dolgozatot a vizsgázó nevében! Kiskorú vizsgázó esetén a vizsgázót elkísérheti törvényes képviselője (nem nézheti meg helyette). A vizsgázó betekinthet a színes kidolgozási lapjaiba és a feladatlapokba, valamint a szóbeli teljesítményének értékelésébe, a rendelkezésre bocsátott javító kulcsok (megoldások) és javítási szempontok pedig segítik az értékelés megértését. A vizsgázó kézzel írott jegyzetet készíthet a vizsgaközpont által biztosított eszközökkel (írószer, papír), de kizárólag a saját megoldásairól (mindarról, ami a színes kidolgozási lapon szerepel). A megtekintés alatt mással nem konzultálhat.
Távozás előtt a vizsgázó köteles a teremfelügyelőnek jegyzeteit bemutatni, aki azt aláírásával ellátja. Ennek hiányában a vizsgázó esetleges fellebbezésében a jegyzeteire nem hivatkozhat. Egyben a vizsgázó aláírja a megtekintési nyilatkozatot. Ennek elmulasztása esetén vizsgadolgozatáról készített jegyzetét nem tarthatja meg.

A megtekintés a vizsgaközpont által meghatározott időben történhet, a konkrét időpontról a vizsgaeredmények oldalunkon adunk felvilágosítást.

A közhiedelemtől függetlenül a megtekintés nem alkalmas az eredmény felülbírálatára, mert az a vizsgaközpont hatáskörébe tartozik.

Vissza a lap tetejére!Hogyan és milyen esetekben tudok felülvizsgálattal élni?
A Kormányrendelet és a BME vizsgaszabályzatának értelmében a vizsgát követően az eredmény közlésétől számított 15 napon belül a vizsga bonyolítására, jogszabálysértésre vagy az eredményszámítás számolási hibájára hivatkozva felülvizsgálati kérelemmel lehet élni. Ha a vizsgát zavaró körülményre hivatkozunk, akkor ez csak akkor lehet helytálló, ha már a vizsga helyszínén is jeleztük és jegyzőkönyveztettük azt.  A felülvizsgálati kérelem benyújtása ingyenes.

    Felülvizsgálati szándékunkat az alábbi módokon kezdeményezhetjük:
  • személyesen: A BME vizsgaközpont honlapján található Felülvizsgálati Kérelem űrlap kitöltjük és személyesen leadjuk a BME vizsgaközpont ügyfélszolgálatán: Bp. XI.ker. Egry József u. 1. “E” épület IX. em. 6.
  • postai úton: Amennyiben nem kívánunk személyesen befáradni, úgy a fenti űrlapot kitöltés után postai úton is elküldhetjük, de ezzel egyidőben elektronikus úton a vizsga@nyi.bme.hu e-mail címre vagy faxon a 06 1 463 3193 számra is el kell juttatni.

A felülvizsgálat során annak határidejét minden körülmények között be kell tartani. Ezt a dátumot a csoportos vizsgán kapott kódlap hátoldalán is meg lehet találni.
A Vizsgaközpont vezetője a felülvizsgálati kérelem tárgyában annak benyújtását követő naptól számított 15 napon belül hozza meg döntését, melyről a vizsgázót írásban értesíti.

Vissza a lap tetejére!

 Kérhetem a dolgozatom újraértékelését?
Igen, az eredmény közlésétől számított 15 napon belül, amennyiben a vizsgázó a közzétett eredménnyel szemben kifogást emel, a vizsgadolgozat részben vagy teljes egészében történő újraértékelését kérheti. Újraértékelés kizárólag sikertelen és részben sikertelen vizsgadolgozatra kérhető. Az újraértékelés díjköteles, amelyet a vizsgázó a vizsgaközpont számlájára fizet be. A kérelmet a Felülvizsgálati/Újraértékelési kérelem űrlapon a Vizsgaközpont vezetőjéhez kell benyújtani. A benyújtás történhet személyesen az ügyfélszolgálatunkon, vagy postai úton. Ez utóbbi esetben a kérvényt a postára adással egyidőben – a Kormányrendeletben megszabott határidők rövidsége miatt – elektronikus úton e-mail-ben vagy faxon is el kell juttatni.
A Vizsgaközpont vezetője a  felülvizsgálati kérelem tárgyában annak benyújtását követő naptól számított 15 napon belül hozza meg döntését, melyről a vizsgázót írásban értesíti.

Vissza a lap tetejére!


 

Ajánljuk magunkat


Nyelvvizsgáznod kell?
Tanulj nyelviskolánkban és vizsgázz nálunk! Tudj meg többet államilag akkreditált nyelvvizsgáinkról! tovább »
Nyelvet szeretnél tanulni?
Nálunk 4-6 fős csoportban, kiváló nyelvtanárral, elérhető árakon tanulhatsz. Válassz magadnak megfelelő nyelvtanfolyamot! tovább »
Egyedi megoldást keresel?
Ha nem tudsz ill. akarsz másokhoz igazodni, akkor nézz szét milyen alternatív oktatást ajánlunk! tovább »
 
   
     
  Métisz Nyelviskola - állami nyelvvizsgahely, angol, német, olasz, spanyol nyelvtanfolyamok
Métisz Nyelvi Központ - bejelentett felnőttképzési intézmény (B/2020/000841)
Métisz Nyelvi Központ - engedélyezett felnőttképző intézmény (E-000752/2014)
1161 Budapest, Hősök tere 6. (Zugló, Rákospalota és az Örs Vezér tér közelében)